Wednesday, March 10, 2010

Kenapo tak nak ambik iktibar?

Setiap hari Sopit poei kojo naik bas, banyak gayo dan ragam pemandu yang Sopit nampak. Ado ketiko, maso dalam kesosakan lalu linteh tu, Sopit akan memandang-mandang kereto yang ado disebolah bas Sopit (chehhh...macam bas sendiri pulak..)..Ramai anak-anak mudo sekarang dah dapek memandu kereto, maklumlah deposit untuk boli kereto kan murah, jadi, tak do hal lah bagi anak-anak mudo yang berkerjayo ni.Lagi pun, kenderaan seperti moto dan kereto ni dah dikiro sebagai keperluan bukan lagi kehondak di zaman sekarang ni.

Dalam pado memandang kereto yang berderet tu, Sopit banyak kali ternampak pemandu wanita melotakkan beg tangan diorng kek tompek duduk penumpang dopan dan ado jugak yang dongan sonang hati poei lotak dokek tompek duduk belakang, itu lagi parah. BAHAYO...cubolah lotak kek bawah, beg tu, tak luak doh,walaupun boli hargo beribu pun, lotaklah kek bawah, jgn lah dibiarkan kek tompek duduk penumpang. Dah banyak kali keluar kek suratkhabar, kisah cermin kereto dipocahkan dan beg tangan tu dilarikan oleh penyamun. Bayangkanlah, dalam kesosakan tu, ado moto yang buek sajo yo beronti sebolah kereto kito, dan dgn tak semono-mono memocahkan cermin kereto kito dan capai beg tangan tu, dan terus blahhh..Dalam keadaan panik yang macam tu, apo yang kito boleh buek? Apo yang orang lain boleh tolong kito? Bukan sajo kita kehilangan barang berhargo malah kono pulak keluarkan duit lagi utk boli cermin baru, kono pulak meluangkan waktu utk menguruskan hal-hal dokumen kito yang hilang tu. Kenapo tak nak ambik iktibar dari pengalaman orang lain, walaupun hanyo terbaco kek suratkhabar, sepatut eh kito kono lah beringat.

Tapi masalah eh..diorng ni baco ko suratkhabar, tengok ko berito kek TV atau dongar kek radio? Maklumlah kan, ado orang kato suratkhabar/TV/Radio ni penipu lah, putar bolitlah dan macam-macamlah. Janganlah baco hal politik, artis dan gossip yo, baco lah hal-hal kejadian yang boleh kito jadikan pengalaman, macam hal-hal ragut, samun, lomeh, kemalangan, kes-kes AhLong, skim copek kayo, penipuan internet perbankan dan banyak lagi lah. Ado pulak tu, dio baco suratkhabar tapi hal-hal awam macam ni dio takkan baco..tak minat kato eh..Ini bukan pasal minat tak minat, tapi supayo kito boleh berhati-hati dan ambik langkah perlu dalam menjalani kehidupan ni. Kalau kito dah buek apo yang patut, tapi kalau nak terkono jugak, itu dah diluar kemampuan kito, sekurang-kurang eh kito dan berikhtiar.

Satu hal lagi, janganlah ditinggalkan apo-apo yang boleh menimbulkan minat orang lain dalam kereto, contoh eh..beg, rokok, duit , barangan runcit yang kito boli, memanglah pado kito bondo tu tak begitu berhargo kek kito tapi bagi orang yang terdosak, beg kosong pun dio boleh nampak ado laptop dalam tu. Kalau boleh, barang runcit yang kito boli tu, simpanlah dulu dalam bonet, jiko kito berhasrat untuk singgah kek tompek lain sebolum balik ke rumah. Walaupun sekojap, macam-macam hal boleh berlaku.

Sopit bukan sajo-sajo nak "sound" orang lain yo doh, tapi ini pun sebagai ingatan kek diri sendiri jugak. Maklumlah sekarang ni, banyak kejadian yang berlaku seakan-akan tak tercapai dek akal...yang dulu mustahil untuk berlaku tapi sekarang dah tak heran dah..

2 comments:

lukmanw@gmail.com said...

Salam

Dah puah den menanyokan org rmh kenapo pompuan mesti bawa beg tangan.

Jawabnya modah saja - namopun pompuan.

Lukmanw

Sopitkotam said...

Terimo kasih Lokmanw sobab jongok blog Sopit ni. Memang pompuan tak boleh elak bawak beg tangan, sobab banyak bonda nak diangkut.