Saturday, April 10, 2010

Gulai sardin..

Ini lauk minggu bilo? Kalau tak tengok kalendar, gerenti tak ingat. Tapi takpo lah, Sopit ni memang suko sardin, tak kigho lah goreng ko , makan montah campur bawang+lado+asam limau ko, atau pun buek gulai. Kali ni Sopit buek gulai sardin campur kontang.


Bahan-bahan:
Lado api (ditumbuk)
bawang merah (dihighih)
bawang putih (dihighih)
sorai (dititik)
kunyit
sardin 1 tin
santan (bancuh dgn air paneh dulu kalau guno santan kotak)
kontang (ikut suko lah nk buh beghapo)
asam koping
garam
Meh kito tengok camano nak buek pulak...
maleh punyo pasal..lado tu Sopit mesin kan yo..

Sardin kono goreng dulu..kalau tak goreng tak sodap ok..
walaupun ghupo tak lawa tapi sodap..

masukkan cili + bwg merah + bwg putih + sorai + kunyit + santan + kontang ..biar mendidih..

lopeh mendidih..masukkan kuah sardin..kalau tak nak masukkan pun tak po..tapi rugi lah
bilo dah mendidih masukkan sardin goreng
raso garam dan asam..bilo dah longkap..tutup api ..dah siap..sonang yo kan

No comments: